Jak si „ukrást“ čas na učení, když ho nemáte nazbyt

Jak si „ukrást“ čas na učení, když ho nemáte nazbyt

Publikováno: 3. 4. 2024 Autor: Romana K.

Chcete se letos do toho pořádně opřít a začít se svou 🇺🇸angličtinou 🇬🇧 (zde si klidně můžete dosadit jakýkoli jiný jazyk či předmět) konečně něco dělat, ale zároveň jste na tom kapánek bledě, pokud jde o volný čas?

Tak buďte v klidu, protože nejste rozhodně sami, kdo řeší tento problém! A co kdybych vám řekla, že to vlastně není až zase tak velký problém, jak by se na první pohled mohlo zdát?

Nejdůležitější při učení jazyků totiž není nutně čas, který nad učením strávíte (ba dokonce to někdy může být i na škodu viz. můj článek Proč vám učivo neleze do hlavy), ale především pravidelnost.

10-15 minut několikrát týdně mnohdy bohatě postačí. To je doba, kterou si každý během dne dokážeme najít a nebo si tento čas dokážeme při nejmenším „ukrást“, například když jede cestou z práce, během přestávky na oběd, o pauze na kávu… Prostě a jednoduše si k té kávě vytáhněte na chvíli angličtinu.

A je jedno jestli v podobě krátkého novinového článku, videa na YouTube, učebnice gramatiky atd. Pracujte na tom, co chcete či potřebujete zlepšit. Baví vás pečení? A proč neshlédnout nějaký recept od Nigelly Lawson? V originále.

Že nemáte pevnou vůli a nespíš byste u učení moc dlouho tak jako tak nevydrželi? Tak s tím vám mohu poradit! Slyšeli jste někdy o řetězové metodě? Prostě a jednoduše přeškrtnete den v kalendáři 📆, kdy jste se věnovali angličtině.

Kalendář umístěte někam, kde ho budete mít pěkně na očích, například na ledničku. Pohled na přeškrtnuté políčko pak ve vás bude vyvolávat pocit uspokojení. Čím bude řetěz delší, tím pro vás bude těžší ho přetrhnout.

Tak vidíte, takhle prosté to je. Skutečně mi ještě chcete tvrdit, že nemáte čas na studium angličtiny?

Pokud byste chtěli zapracovat na zlepšení svých konverzačních dovedností a dát tomu nějaký systém a řád, můžete to zkusit se mnou například v rámci mého konverzačního ping pongu.🏓😉

Jmenuji se Romana Křížková a jsem lektorkou angličtiny a čínštiny a posledních osm let svého života se zabývám tím, jak funguje lidská paměť a jak tyto poznatky přenést do výuky, aby si nejen moji studenti učivo skutečně zapamatovali, a aby pro ně studium nepředstavovalo zbytečné trápení.