Author's photo
Zrušený účet
fyzika - vš

Potrebujú pomoc s domácími úlohami

Dobrý večer! Vedel by mi niekto pomôcť s úlohami? Ďakujem!
1. Teplota špirály variča je t = 800 °C. Aký musí byť jej odpor pri 0 °C, keď má varič pri napätí U = 220 V a účinnosti 55% ohriať m = 1 kg vody z 0 °C na 100 °C za čas t = 5 min? (teplotný koeficient odporu a = 5.10-5 K-1, cv = 4186 Jkg-1K-1)

2. Elektrický obvod sa skladá z troch vodičov rovnakej dĺžky zhotovených z rovnakého materiálu, ktoré sú zapojené za sebou. Prierezy vodičov sú: S1 = 1 mm2, S2 = 2 mm2, S3 = 3 mm2. Rozdiel potenciálov na koncoch obvodu U = 12 V. Určte úbytok napätia na každom vodiči.

1 odpověď
Tady první úloha. Je to jen narychlo naškrábané, tak snad to z toho pochopíte.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Vojtěch N.
A teď ke druhé úloze. Jak pro celý obvod, tak i pro každou jeho část platí Ohmův zákon, tedy U = R * I. Dále lze odpor drátu spočíst jako R = ró * L / S. U = napětí I = proud R = odpor ró = rezistivita (vlastnost materiálu) L = délka drátu S = plocha průřezu drátu. Všechny tři vodiče jsou zapojené za sebou, tedy všemi musí procházet stejný proud I a součet úbytku napětí na každém z nich musí dát dohromady 12 V (za předpokladu, že jde o stejnosměrný proud a tedy zanedbáváme jevy jako indukčnost)
Vojtěch N.
Všechny tři vodiče jsou ze stejného materiálu, tedy všechny vodiče mají stejnou rezistivitu. Dále jsou is tejně dlouhé, tedy celkový odpor vodičů i úbytek napětí jsou nepřímo úměrné jejich ploše průřezu. To znamená, že těch 12 voltů se mezi vodiče 1, 2 a 3 rozdělí v poměru 1 : 1/2 : 1/3. Pokud správně počítám, tak U1 = 6,55 V, U2 = 3,27 V, U3 = 2,18 V. Omlouvám se, pokud je to hůře čitelné, ale bohužel veškeré formátování textu mi strnáka při odeslání komentáře smazala.
Vojtěch N.
Oprava k úloze 1 - ve čtvrtém řádku od konce má být zlomek na pravé straně převrácený. Správná odpověď pak bude R0 = 18,34 Ohm.