Author's photo
Veronika K.
fyzika - sš

Skládání více sil se stejným působištěm

Na těleso působí tři síly ve stejném působišti. Síla F1 = 25N má vodorovný směr, F2 = 17N se sílou F1 svírá úhel 60o a síla F3 = 15N působí svisle dolů. Určete graficky (zvolte vhodné měřítko a rýsujte na milimetrový papír) i výpočtem výslednici těchto sil včetně jejího směru (tj. úhel, který svírá s vodorovným směrem síly F1)

1 odpověď
Rozložíte síly na složky Fxi, Fyi (ve směru X, ve směru Y) , ty sečtete (pro směr X zvlášť, pro směr Y zvlášť), pak celková síla je (nejen) v rovině pythagorovou větou: odmocnina ( (suma Fxi)^2 + (suma Fyi)^2). Pak úhel je arctg ((suma Fyi)/(suma Fxi)), ale od osy X, osa x byla "svisle" , aby vše bylo v 1. kvadrantu, pak úhel, který se po Vás chce je doplněk do 90° od té první "vodorovné" síly. Zde ty síly leží vlastně ve svislé rovnině. Zrovna tak by to vycházelo, kdyby byly ty síly ve vodorovné rovině nebo jakkoliv obecně v prostoru nakloněné rovině, jen bychom pak musili znát úhly s osami x,y,z a ten cremonův obrazec by pak byl složitější (byly ty složky tři). Tak dalo by se to spočítat v jakémkoliv N rozměrném prostoru, postup je stále stejný.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Veronika K.
Strašně moc Vám děkuji.
Ivana Š.
Předpokládejme, že se jedná o rovinný problém. Úloha má i tak 2 řešení, protože v zadání není uvedeno, zda F2 směřuje nahoru nebo dolů.
MILAN K.
Tak jelikož toto je záležitost statiky a stavební mechaniky, což jsou dávno velmi exaktní obory, tak by nemělo být zvykem zrovna v tomto zadávat věci nejednoznačně.