Author's photo
Anonymní autor
fyzika

Mechanika tekutin

Dobrý sen, mám za úkol vypočítat tento příklad. Nějak jsem ho dala dohromady, ale vůbec si nejsem jistá. Prosím o pomoc s výpočtem. Děkuji.

Jestliže naložíme na loď náklad o hmotnosti 10 t, zvětší se její ponor o 5cm. Stanovte obsah vodorovného průřezu lodi v rovině vodní hladiny.

1 odpověď
Tak síla, která nadnáší ten náklad se rovná tíze vody, vytlačené tělesem, (lodí, případně lodí s nákladem), proto také se u lodí udával výtlak a mínilo se tím, kolik kromě sebe samé uveze po čáru ponoru, souvisí s tím BRT (asi 100 krychlových stop prostoru). Takže výpočet: 10 t nákladu se projeví vytlačením 10 t vody a jelikož jediný údaj, který máte je 5 cm, 0.05 m, tak pokud budeme předpokládat, že stěny lodi jsou svislé, jakože nikoliv, tak 10 tun vody = hmotnost 10 m^3/0.05 m = 10 /(5/100) = 10*100/5 = 1000/5 = 200 m^2. Takže jelikož stěny lodi nebudou svislé (kolmé na půdorys) , tak ta plocha je spíše cosi jako střední hodnota půdorysu před zatížením a po zatížení v místě ponoru, prostě před zatížením bude menší a po zatížení větší, jenže my "děláme", že stěny jsou kolmé na hladinu.