Author's photo
Anonymní autor
matematika

Geometrie

Můžete prosím poradit?Syn si neví rady jak popsat konstrukci. .Děkuji.

Přílohy:
Question image
3 odpovědí
Pokud se tím myslí postup tak...

1. Sestrojíme úsečku OP o délce 7 cm.
2. Sestrojíme kružnici k1 se středem v bodě P s poloměrem 4 cm.
3. Sestrojíme kružnici k2 se středem v bodě O s poloměrem 9 cm.
4. V průsečíku kružnic k1 a k2 se nachází bod Q.
5. Sestrojíme trojúhelník OPQ.

Na obrázku symbolický zápis... Vlastně to stejné co jsem napsal ale pomocí značek.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
David Z.
Značky se dají naučit jen jsem teď narychlo nenašel nic kde by byly všechny základní, bez zbytečně složitých...
Dobrý den jistě jen mi dejte čas do večera a večer mi napište děkuji Franěk
Komentáře:
Anonymní autor
Dobrý večer,připomínám se :)
Vasek F.
Dobrý den jako první se musí zapsat hlavní to je bod číslo jedna 1. OP; /OP/= 7 Cm Jako další se píše 1 a 2 kružnice 2. K1;K1 ( O= 9 Cm) 3. K2;K2 (P= 4cm ) A to je 2 a 3 krok a pak se jen napíše celá konstrukce 4. Trojúhelník OPQ
Tak pokud se jedná o to popsat jak je sestrojen trojúhelník výše uvedený dle naznačených prvků, tak nejprve byly sestrojeny v rovině dva body ve vzdálenosti 7 cm, označené O,P (zleva doprava cca), následně byl do kružítka nanesen poloměr 9 cm a sestrojen oblouk části kružnice, jejíž střed tvořil bod O a oblouk opsán v místě předpokládaného výskytu bodu Q, dále byl do kružítka nanesen poloměr 4 cm a opět sestrojen oblouk části kružnice se středem v bodě P a tímto obloukem protnut předchozí oblouk. Tím byl získán bod Q. Nakonec byly všechny body spojeny. Tak jistě, po sestrojení koncových bodů O,P mohly tyto již být spojeny ihned.
Ale není opravdu vůbec rozumné sestrojovat trojúhelník, který je dán čistě délkami tím, že se jako základny pro vytyčení třetího vrcholu (zde Q) užije kratší délka a z ní se vztyčí jedna delší strana než je základna (která chyby zvětší a jedna kratší strana (která od nich nepomůže) , fakticky toto zde se v nižšší geodezii nazývá protínání z délek, asi zřejmě oni vyučující nikdy neslyšeli o zákonu hromadění skutečných a středních chyb. Vždy se má nejprve použít nejdelší strana coby základna a z ní pak sestrojovat ostatní prvky, aby sestrojované "věci" byly vždy uvnitř kružnice dané nejvzdálenějšími body, pokud je to možné.
Komentáře:
Anonymní autor
Ano,pan matematikář zrovna čerstvě dostudoval, bohužel syn to od něho vůbec nechápe co se týká matematiky všeobecně.