Author's photo
Petra H.
fyzika

Fyzika 8.třída

V obvodu jsou zapojeny dva rezistory a prochází jimi proud 350mA. Mezi svorkami prvního rezistoru je napětí 7 V a mezi svorkami druhého rezistoru je 10,5V. Jaké jsou odpory obou rezistorů? Pokud bychom chtěli tyto dva rezistory nahradit jedním tak,aby zvenku nebyl poznat rozdíl, jaký by byl jeho výsledný odpor?
Pořadí prosím někdo? Moc děkuji.

3 odpovědí
Zdravím, jde o příklad kde se využije Ohmova zákona -> I = U/R (viz. obr). Podle zadání je zřejmé, že odpory jsou zapojeny v sérii (viz obvod na obrázku)

První příklad je pouhé dosazení do ohmova zákona, kdy si nejprve vyjádříme odpor a pak můžeme dosadit napětí a proud ze zadání.

V druhé části příkladu využijeme toho že sériové odpory mužeme sčítat (respetive napětí na odporech) a tedy dva rezistory o odporech 20 a 30 Ohm lze nahradit jedním který bude součtem těchto odporů.

Pokud je stále něco nejasné klidně se ptejte.
Přílohy:
Answer image
Ahoj, tu je môj výpočet .
Nech sa páči.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Niko L.
Nech sa páči
Úplně nejsnadněji to jde takto : jedná se o sériové zapojení a tam je I = konstantní, takže R náhradní = (U1+U2)/ I konst. = (7+10.5)V /0.35 A = 50 ohmů.Jinými slovy, odpory v sérii se chovají v proudookruhu, jako by tam byl jediný, zde 50 ohmů s napětím rovném napětí zdroje.