Author's photo
Anonymní autor
fyzika - vš

Hmotnost kostky

Ahoj, měla bych prosbu o pomoc s výpočtem tohoto příkladu. Snažila jsem se to vypočítat, ale výsledek mi přijde jako hloupost, proto se obracím o pomoc. Přidala jsem i postup jak jsem postupovala. Děkuji za odpovědi a rady.
Kostka o objemu 0,1 dm3 plave celá ponořená v kapalině o hustotě 900 kg.m3. Určete hmotnost kostky, je-li tíhové zrychlení 10 m.s-2
V= 0,1 dm3
m = ?
ρ = 900 kg*m3
g = 9,81 m/s2
m*g = V* ρ*g
m * 9,81 = 0,1 * 900 * 9,81
m= 882,9-9,81
m= 873,09 kg

2 odpovědí
Dobrý den,

pro výpočet je potřeba mít stejné jednotky 🙂
Komentáře:
Anonymní autor
zde se teda asi jedná o převedení toho objemu?
Anonymní autor
To znamená, že budu počítat s touto jednotkou 0.001 m3?
Anonymní autor
po dosazení mi vyšlo 8,829 - 9,81 = - 0,981. Což je teda asi taky hloupost
Marek Š.
Je tam ještě jedna chyba, a to, že odecitas 9,81, měla bys to spíš dělit. Takže máš: m*g=V*ρ*g Přičemž za g ani nemusíš dosazovat, máš ho na obou stranách, takže ho můžeš vydělit. m=V*ρ m=0.001m³ * 900kg/m³ m=0.9kg
Anonymní autor
Děkuji
Pokud je celá ponořená, tak již fakticky neplave, ale je v rovnováze s kapalinou, čili může být v různé hloubce, asi jako balon v ovzduší nebo ponorka ve vodě, čili se vznáší v té kapalině, jako balon v ovzduší či ponorka v různé hloubce vody. Plavat v kapalině obvykle znamená na povrchu, čili být z části ponořen, čili vytlačovat menší objem kapaliny, než je hmotnost tělesa samotného, což má za následek, že část objemu tělesa je NAD hladinou čili i část hmotnosti , jakmile bude mít těleso ( o nějakém objemu) stejnou hmotnost jako kapalina téhož objemu , tak se v ní (té kapalině) vznáší celkem (ne tak docela) v libovolné hloubce. (Ne tak docela pro různou hustotu kapaliny v různé hloubce). Takže jsa zcela ponořená (a zřejmě "plná" z nějakého materiálu) má sama o sobě tu samou hmotnost, jako je hmotnost kapaliny odpovídající jejímu objemu (té kostky), čili 0.1 dm^3 objemu kostky / (1 m^3 jednotkového množství vody v poměru hmotnost na objem) = 0.1 litru / 1000 litrů = (1/10 000). Tedy (1/10000) * 900 kg (jednotková hmotnost)= 0.09 kg = 90 gramů, Je zbytečné hovořit o tíži a tíhovém zrychlení, jelikož obojí (materiál kostky i materiál kapaliny) je ovlivněno stejným tíhovým zrychlením, stačí jen porovnávat jednotkovou hmotnost (alias hustotu). Tedy 90 gramů je hmotnost kostky. Takže se tu nedělá nic jiného, než že se zjišťuje, jaká je hmotnost kostky, jejiž 1 m^3 má hmotnost 900 kg a my chceme jen deseti tisícinu toho objemu, tedy deseti tisícinu té hmotnosti, což je 90 g. Vzorečky na to opravdu nepotřebujete. Prostě ikdyby se tento pokus odehrál na Měsíci třeba v Duhovém zálivu nebo moři Dešťů , tak to vyjde na stejno, jako na Zemi.
Komentáře:
Zrušený účet
Přesně tak, lze pouze doplnit, že všude, kde se mluví o "kapalině", by správně mělo být "tekutina" neboť to není totéž (jinak by nestoupaly vzducholodě)