Author's photo
Anonymní autor
účetnictví

Objemová a spotřební odchylka (účetnictví, podnikání)

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo jednoduše vysvětlit, co je objemová a spotřební odchylka v rozpočtu? děkuji

1 odpověď
Oba typy odchylek se používají k vyhodnocení rozdílů mezi plánovanými a skutečnými náklady v rozpočtu.

Objemová odchylka se týká rozdílu mezi plánovaným objemem (např. prodeje nebo produkce) a skutečným objemem. Tato odchylka se zaměřuje na to, jak změna objemu ovlivnila náklady. Může být způsobena změnami na trhu, poptávkou, výrobními problémy nebo jinými faktory, které ovlivňují celkový objem podnikání.

Příklad objemové odchylky: Společnost XY plánovala prodat 1000 kusů svého produktu A v daném měsíci, ale ve skutečnosti prodala pouze 800 kusů. To by znamenalo, že objemová odchylka je -200 kusů (800 - 1000). Tato odchylka nás zajímá, abychom zjistili, jak nedostatečný prodej ovlivnil celkový výsledek rozpočtu společnosti.

Spotřební odchylka se týká rozdílu mezi plánovanými náklady a skutečnými náklady při zachování stejného objemu (produktu nebo služby). Tato odchylka se zaměřuje na to, jak dobře se podařilo řídit náklady v souladu s rozpočtem bez ohledu na samotný objem.

Příklad spotřební odchylky: Společnost XY plánovala vynaložit 5000 dolarů na suroviny pro výrobu produktu B, ale ve skutečnosti utratila 5500 dolarů. To by znamenalo, že spotřební odchylka je 500 dolarů (5500 - 5000). Tato odchylka nás zajímá, abychom zjistili, zda došlo k nadměrným nákladům na suroviny nebo zda existovaly jiné faktory ovlivňující výdaje.

Oba typy odchylek jsou důležité pro sledování finanční výkonnosti a pomáhají identifikovat, jak dobře se podniku daří plánovat a řídit náklady a příjmy.