Author's photo
Anonymní autor
matematika

Konstrukční úloha

Dobrý den, ráda bych synovi vysvětlila, nevím jak najdu bod D. Děkuji.

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Viz níže :

Spojíme SB, prodloužíme podle vzájemné polohy daných bodů "nalevo" od S, přeneseme kružítkem poloměr SB na opačnou stranu (tu prodlouženou "nalevo"), obdržíme A,

dále sestrojíme osu AB (jako průsečík kružnic o poloměru s ohledem na přesnost pravého úhlu, o který se nám jedná raději větším, než AB) , obdržíme osu AB,

ALE,
bodem A vedeme rovnoběžku s přímkou c a ta protne osu AB a tím teprve získáme správnou polohu D na ose AB, která je vlastně polohou přímky c a bodu B předurčena, není libovolná. Tím získáme správnou polohu D a úsečku AD přeneseme kružítkem od bodu B na přímce c směrem "výše" a obdržíme bod C. A tím máme kosodélník takto sekvenčně "proti směru hodinových ručiček" označený A->B->C->D->A .
Přílohy:
Answer image
Dobrý den, postup na vyřešení je tento:
1) Najít bod A - bod S je středem úsečky AB znamená že je potřeba změřit vzdálenost od bodu B do bodu S. Když tuto vzdálenost vynásobíme dvěma tak nalezneme celkovou délku úsečky AB a tedy i bod A.
2) K naleznutí bodu D je potřeba použít kružítko tímto způsobem:
a) zapíchneme ho do bodu A a naměříme vzdálenost o něco větší než úsečka AB -> narýsovat skoro půlkruh nad bodem A.
b) zapíchneme kružítko do bodu B a opět narýsujeme stejnou vzdálenost jako v bodě A
Bod protnutí kružítkových čar indikuje směr osy AB. (Lze použít také pravítko s ryskou).
Posouváním trojúhelníku s ryskou po pravítku narýsujeme rovnoběžnou přímku (lze použít i kružítko použitím délek stran).
Přílohy:
Answer image