Author's photo
Anonymní autor
fyzika - sš

Entropie, entalpie, Helmholtzova a Gibbsova volna energie.

Mohl by mi prosim nekdo vysvětlit souvislosti mezi těmito veličinami? Dekuji moc.

1 odpověď

Entropie (S): Entropie je míra neuspořádanosti nebo náhodnosti v systému. Ve termodynamice je spojena s množstvím energie v systému, která není k dispozici pro konání práce. Zvyšující se entropie často ukazuje na ztrátu energie nebo "přechod" energie do méně užitečné formy.

Entalpie (H): Entalpie je celkové množství energie v termodynamickém systému. Je to suma vnitřní energie systému plus součin jeho objemu a tlaku, který systém vyvíjí na své okolí. Entalpie je užitečná při popisu tepelných změn v reakcích za konstantního tlaku.

Helmholtzova volná energie (F): Helmholtzova volná energie je míra užitečné práce, kterou může systém vykonat při konstantní teplotě a objemu. Vypočítá se jako rozdíl mezi vnitřní energií systému a součinem jeho teploty a entropie (F = U - TS). Používá se hlavně v kontextu uzavřených systémů.

Gibbsova volná energie (G): Gibbsova volná energie je podobná Helmholtzově volné energii, ale je použitelná pro systémy při konstantním tlaku a teplotě. Vypočítá se jako rozdíl mezi entalpií systému a součinem jeho teploty a entropie (G = H - TS). Gibbsova volná energie je klíčová pro předpovídání směru a spontánnosti chemických reakcí.



Komentáře:
Vítek H.
U (Vnitřní Energie): Vnitřní energie "U" je celkové množství energie uložené v termodynamickém systému. Zahrnuje energii spojenou s pohybem a vzájemnými interakcemi částic v systému, jako jsou molekuly, atomy a další částice. Vnitřní energie je klíčovou součástí prvního zákona termodynamiky, který říká, že energie se nemůže vytvořit ani zničit, pouze se může přeměňovat z jedné formy do druhé. TS (Termální Energie Krát Entropie): "TS" je součin teploty (T) systému a jeho entropie (S). Tento term