Author's photo
Lenka Ž.
fyzika

Výpočet fyzika třecí síla a zrychlení

Můžu poprosit o pomoc s řešením: sanky váží 20kg, koeficient tření mezi saněmi a sněhem 0,13. Jakou silou musíme táhnout po vodorovné rovině, aby se pohybovaly rovnoměrně zrychleně se zrychlením 1,5 m/s. Děkuji

2 odpovědí
Dobry den, Nejprve spočítáme sílu tření mezi saněmi a sněhem pomocí vzorce F_tr = u * F_n, kde u je koeficient tření a F_n je normální síla. Normální síla je rovna hmotnosti sanky násobené tíhovým zrychlením, F_n = m * g, kde m je hmotnost sanky a g je tíhové zrychlení.

Podle zadání je hmotnost sanky 20 kg, takže F_n = 20 kg * 9,8 m/s^2 = 196 N.

Síla tření je pak F_tr = 0,13 * 196 N = 25,48 N.

Pro rovnoměrně zrychlený pohyb platí vzorec F = m * a, kde F je síla, m je hmotnost a a je zrychlení. V tomto případě chceme najít sílu F, takže ji dosadíme do vzorce předchozího stupně, F = 20 kg * 1,5 m/s^2 = 30 N.

Celková síla, kterou musíme táhnout, je součet síly tření a síly pro zrychlení, F_celk = F_tr + F = 25,48 N + 30 N = 55,48 N.

Tedy abychom saně pohybovali rovnoměrně zrychleně se zrychlením 1,5 m/s^2, musíme je táhnout silou přibližně 55,48 N.

Dalsi dotazy dle potreby na doucku.
Komentáře:
Lenka Ž.
Moc díky
Takhle, zrychlení je zde (v těchto školních příkladech) konstantní čili nezávisí na čase a to, čemu se dost "zvláštně" říká pohybovat se rovnoměrně zrychleně se zrychlením, což vyznívá zmateně, tak je fakticky pohyb s nárůstem rychlosti s lineární funkcí času, (asi jako že výdělek je lineární funkcí času alias kolik hodin tolik peněžních jednotek) zrychlení jako takové je zde ale konstantní bez ohledu na čas , jinak zrychlení může být také dané funkcí času, pak je to o dost zajímavější, spočíst pak třeba dráhu jen ze zrychlení daného funkcí času znamená řešit dvourozměrný integrál, spočíst z něj rychlost v konkrétní čase je pak "poněkud" jednodušší.