Author's photo
Anonymní autor
fyzika - vš

Dávkový příkon

Dobrý den, bohužel si vůbec nevím rady s tímto příkladem, nevěděl by někdo jak ho vypočítat? Jaké vzorce použít?

K odstínění kobaltového ozařovače používaného při terapii je použita ochranná hlavice tvaru koule z olova. Na povrchu hlavice, která má průměr 60 cm, byl naměřen dávkový příkon 2,0 ∙ 10-8 Gy/s. Jaký průměr by musely mít ochranné hlavice vyrobené ze železa a hliníku, aby na povrchu hlavice byl stejný dávkový příkon? Polotloušťka pro olovo je 0,89 cm, železo 1,45 cm a hliník 4,17 cm.

1 odpověď
Pojme polotloušťka znamená, že intenzita záření se při průchodu materiálem sníží na polovinu, je to poněkud zavádějící jendoslovní název, asi stejěn pochybným jako poločas rozpadu, tak tam se ejdná o takový celkový časm který je zapotřebí k rozpadu poloviny původního množství.
Komentáře:
MILAN K.
Rozumí se tím,že daný materiál má vlastnost,že průchodem se sníží záření na polovinu,takže při užití PB,aby se záření snížilo na polovinu stačí, aby mělo tloušťku 0.0089 m,čili při tloušťce olova 2*0.0089 m klesne intenzita záření na čtvrtinu.Zde je uvedeno, že pro 60 cm je nějaká hodnota 2*10^-8, což je pro nás konstanta, kterou chceme zachovat. A protože (polotloušťka FE)/(polotloušťka PB) = 1.45/0.89 = 1.62*,tak tím musíme přenásobit průměr koule PB a dostaneme 100.44 cm při užití FE hlavice