Author's photo
Monika K.
chemie - sš

Soli

Dobry den, potřebovala bych pomoct s otázkou číslo 14. Je to z testu na lékařskou fakultu a já si s tím vůbec nevím rady jak zjistit zda ta sůl bude mít pH< nebo > nez 7. Tuším, ze odpověď by měla být e), ale nerozumim tomu. Predem Dekuji za odpověď

Přílohy:
Question image
1 odpověď
pH soli záleží na tom, jaká zásada a kyselina ji tvoří.

V případě smíchání silné kyseliny a silné zásady (silná = má velkou schopnost disociace) tak smíchámám těch dvou bude vždy roztok mít ph = 7 (např. 2NaOH + H2SO4 --> Na2SO4 + 2H2O).

Teď konkrétně k otázce. Jelikož nejsou zadané disociační konstanty (Ka a Kb - pKa je jen dekadický logaritmus Ka), tak se bude nejspíše jednat o první 3 možnosti a k tomu je potřeba znalosti, které hydroxidy a kyseliny tvoří dané soli.



Pokud se smíchá silná kyselina a slabá zásada (kyselina bude disociovat silně, zásada málo) výsledný roztok bude kyselý (ph menší než 7)
Naopak, pokud bude silnější zásada a slabá kyselina, tak to bude přesně naopak.

Pokud se smíchá slabá kyselina a slabá zásada, tak tam záleží na tom co disociuje více a to se potom počítá přes disoační konstantu pH = 1/2(pKw+pKA−pKB)

(Bohužel nejde vidět možnost "d") ale z toho co vidím tak:
CaCl2 podle mě vzniká z CaOH a HCl, tudíž silná kyselina a silná zásada (CaOH si teda nejsem jist jak silná zásada je, ale i tak by výsledek byl ph= 7 nebo kyselejší)
CuSO4 vzníka z Cu(OH)2 a H2SO4 - tady se 100% silnější kyselina, tudíž pH bude menší než 7
Ani B ale asi nebude správná odpověď protože KOH a HNO3 budou podobně silné, takže pH bude taky asi 7. Nevím tedy co je za "d" ale pokud aplikujete stejnou logiku, tak vám buď vyjde, že je to špatně a bude to "e" nebo to bude déčko