Author's photo
Anna K.
chemie

bromace but-2-enu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat nevíte jaká je rovnice bromace but-2-enu. Dovedl by mi někdo vysvětlit jak na to mám sama přijít?

3 odpovědí
Dobrý den, záleží na tom, čím se zavádí Br do molekuly but-2-enu. Pokud se jako halogenační činidlo použije Br2, připadne ke každému uhlíku jeden atom Br a zanikne dvojná vazba. Pokud se použije HBr, dojde k zániku vazby, kdy jednomu uhlíku připadne atom vodíku a druhému atom Br. Pro představu připojuji obrázek. Vzhledem k tomu, že se jedná o molekulu but-2-enu, není třeba řešit, na který uhlík přijde vodík a na který brom.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anna K.
Děkuji moc za odpověď. A mohl by jste mi prosím vysvětlit jak na to přijdete? Jak postupujete?
Ondřej Z.
Pokud se jedná o halogenaci a je přítomna násobná vazba (dvojná nebo trojná), bude se s největší pravděpodobností jednat o adici. Adice je chemická reakce spojená se zánikem násobné vazby (trojná na dvojnou/dvojná na jednoduchou). Pokud ale zanikne dvojná vazba, mají dva uhlíky "místo navíc" pro halogenační prvky (Br-Br/H-Br). Ty se na nově vzniklé místo naváží.
Jedná se o adici. (Adice = přidávání nějaké molekuly na uhíkatý řetězec). Adice funguje tím mechanizmem, že vždy pokud chceme přidat nějakou molekulu do řetězce, tak ji musíme přidat místo něcěho, tudíž adice probíhá pouze v místech, kde bude dvojná vazba. Kdyby se v řetězci nevyskytovala dvojné vazba a my přidali brom, tak už nepřidáváme, ale nahrazujeme! a jednalo by se o substituci. Tudíž Adice je přidání molekuly a zároveň se bude snižovat vaznost molekuly, v tomto případě se dvojná zmenší na jednoduchou, Je tomu proto, že my potřebujeme použít elektron, který tvoří tu dvojnou vazbu a potřebujeme ho k tomu, abychom mohli vytvořit vazbu novou mezi uhlíkem a bromem.

Při učení takovýchto rovnic a reakcí doporuči opravu porádně se naučit základmí mechanizmy organických reakcí jako je substituce, eliminace, adice, izomerace ... pokud se naučíte tyto základy, tak už všechny konkrétní reakce budou stejné jako je tento obecný základ ...
Komentáře:
Anna K.
Moc děkuji za odpověď, takže např u adice bromovodíku na propen to bude přesně jak? Propen se bude vázat na jednu z dvojné vazby bromovodíku?
H-Br + CH3-CH=CH2 → CH3-CHBr-CH3
Tady platí Markovnikovovo pravidlo: Kladná část adované molekuly (zde H) se připojí na ten atom C, který má větší počet atomů vodíku.