Author's photo
Anonymní autor
matematika

matematika

Trojúhelník ABC je podobný s trojúhelníkem EDF: a = 70 mm, b = 24 mm, d = 12 mm, f = 28 mm. Vypočítej délku zbývajících stran.
Děkuji.

4 odpovědí
Ahoj.
Podobnost trojúhelníků znamená, že odpovídající strany jsou v konstantním poměru.

V tomto případě je známý poměr strany a, b k odpovídajícím stranám e, f roven poměru d, f.

Tedy,
a/e = b/f = d/f

Dosadíme hodnoty:
70/e = 24/28 = 12/28

52e = 1680 (vynásobíme číslem spodního zlomku, abychom dostali hodnotu e)

e = 32.3 mm (zaokrouhlujeme na jedno desetinné místo)

Teď můžeme použít tento poměr k výpočtu zbývajících stran:

e/f = a/d

Dosadíme hodnoty:
32.3/f = 70/12

12 x 32.3 = 70f
387.6 = 70f

f = 5.5 mm

Nyní můžeme vypočítat zbývající strany:

e = 32.3 mm
f = 5.5 mm

a = 70 mm
b = 24 mm

Zbývající strany trojúhelníku EDF jsou tedy:
c = 32.3 mm
d = 5.5 mm

Doufám, že toto vysvětlení bylo jasné a pomohlo vám rozumět výpočtu.Kdyby něco jsem k dispozici i na doučku.
avatar
Zrušený účet
Trojúhelníky si jsou podobné, což znamená, že mezi stranami je jistý vztah. Pokud si trojúhelníky nakreslíme podle zadání, zjistíme, že mezi stranou b a d je vztah - strana b je 2x delší než strana d. Z to vyplývá, že stejný vztah je i mezi ostatními, totiž že strany trojúhelníku ABC jsou 2x delší než strany trojúhelníku EDF. Odtud tedy dopočítáme zbývající strany: c=56 mm, e=35 mm.
Komentáře:
MILAN K.
Ale jen za předpokladu, že první budete značit proti směru a druhý po směru (hod. ručiček),což není uvedeno a naopak je uvedeno mylně ABC-DEF ale mělo by pak být ABC-EDF, což není stejný smysl orientace a pak jsou vzájemně stranově převrácené a pak odpovídající zrcadlově orientované strany jsou ve stejném poměru,to ovšem není podobnost jak je obvykle míněno, třeba terén vs. mapa,nebo nemovitost vs, plán,kdyby nějaký architekt udělal plán stranově převrácený ale stavba přesně naopak,
MILAN K.
tak to bude vnímáno ne jako podobnost, ale nepodařený výtvor, detto i zde
Přílohy:
Answer image
Zadání je bohužel zmatené v tom smyslu, že by si uvedený "učitel" měl uvědomit, že aby trojúhelník byl jednoznačně zadán v rovině i co do orientace, musí mít tři prvky. A jelikož jsou jen dva, tak je obzvlášť alespoň nutné dodržet způsob značení, tj buď oba trojúhelníky prográdně (proti směru ručiček) nebo oba retrográdně (po směru ručiček). Zde to je ale chucpe, první prográdně druhý retrográdně, ani nevadí, zda A odpovídá D či jinému, natočení v E2 nevadí. Ale aby to "jako" vyšlo, bylo bohužel nutné, jeden značit proti směru , druhý po směru a pak jsou i podobné s měřítkovým číslem 2. Ale jinak, něco takového přinést na KN jako přílohu GP, tak podobný "umělec" má správní řízení pro neodbornost. Prostě kdyby oba se uvažovaly co do značení ve stejném smyslu, což by měla být samozřejmost, tak si nebudou podobné, ale zrcadlově podobné, tj, jeden vůči druhému stranově převrácený s měřítkovým číslem 2 a na uvedení do souladu je pak zapotřebí třetího rozměru. ten se ale v rovině nepoužije. Pokud by ale byly zadány v E3 či vyšších, pak ano, budou si podobné vždy a o orientaci nelze mluvit. Prostě zadání takto v rovině E2 je pochybné.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Božena J.
Zadání v pořádku samozřejmě není. Možná špatně opsáno z tabule, učebnice...možná to psalo dítě, možná dospělý. Nevím. Možná někdo potřeboval vysvětlit samotný výpočet koeficientu a vyjádření neznáme ze vzorce. Z toho jsem vycházela.... a posouzení odbornosti bych nechala na někom jiném Děkuji 🙂
MILAN K.
Je to moje práce, uozi je asi 100* méně, než lékařů či advokátů, takže "někdo" jiný není k mání, pedagogy mezi ně nelze počítat.