Author's photo
Anonymní autor
matematika - zš

Funkce

Prosím, potřebuji poradit s tímto:
Sepište předpis, tabulku a graf funkce k A/0;3/, B/-2;-3/, C/2;5/
Leží všechny body v jednom grafu?

2 odpovědí
Níže je výpočet. Poté co máme předpis a kořeny funkce (body, kdy funkce protíná osu x), tak už je jednoduché dodělat graf a tabulku. A jelikož jsme celý příklad řešili tak, aby ty 3 body ležely na té funkci, tak je jasné, že v grafu určitě ležet budou.

PS. Vysvětlení, proč vůbec řešíme nějakou parabolu a kvadratickou funkci. Abychom uměli vytvořit přímku, tak na to potřebujeme minimálně dva body. Ve chvíli, kdy máme body 3, a víme, že na přímce neleží, tak se musíme podívat na něco jiného. A 3 body mi přesně definují parabolu.
Kdyžtak se ještě ptejte.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Moc děkuji. My pro kvadratickou funkci nemáme k dispozici předpis, který píšete (ax2 + bx + c = y), my máme pouze y=a*x2 (a krat x nadruhou). Asi bych nemohla použít to, co píšete, když jsme to tak nebrali :-( Použít vzoreček pro lineární funkci (y=kx +q), nebo ten pro kvadratickou, který známe ze školy, nelze? Moc děkuji
David Š.
Takhle. Použít to lze. Můžeme vytvořit více přímek, které spojují vždy dva body a můžeme prohlásit, že není možné, aby ležely na funkci všechny body. (parabolu s vaším předpisem nevytvoříme, protože takovýto předpis musí začínat vždy v počátku (0,0), a tedy nespojíme více než 1 bod a k bodu (0,3) se ani nedostaneme. ) Přímky dostaneme snadno tak, že do obecného předpisu opět dosadíme naše body a máme to. Upřímně mi přijde toto zadání velmi zvláštní.
Anonymní autor
Mě taky to přijde zvláštní, ale moc děkuji za pomoc.
David Š.
Nezkusíte mi prosím poslat třeba fotku papíru se zadáním do soukromého chatu tady na doučuj? Jestli tam není třeba nějaká čárka apod., která by změnila zadání
Tak tvrdit, že danými třemi body, kterými neprochází přímka prochází ale jen rovinná kvadrika typu parabola je dosti chucpe. Ve skutečnosti třemi body může procházet nekonečně mnoho různých křivek, viz níže důkaz, že třeba kružnice, ale i obecně natočená a obecně posunutá elipsa, ale obecně nepřeberně grafů různých funkcí, ne jen rovinných kvadrik ale i křivek vyššího řádu.
Takže pokud nebylo striktně řečeno, že to musí být parabola, tak to může být cokoliv, tak jistě přímka nikoliv, ale to je poněkud odzadu, čili víme, co tím grafem být nemůže, ale z toho vůbec neplyne, a nelze tvrdit, že jen a právě parabola to bude a nic více, nikoliv, třeba zrovna kružnice o středu S [8,-3] a poloměru 10 jednotek a rovnice viz níže. Těmi body může procházet opravdu cokoliv, jen přímka jistě ne.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
David Š.
Jistě, souhlasím s vámi, že funkcí, které mohou procházet 3 body je nekonečně mnoho. Proto je z mého pohledu toto zadání tak nejasné. Úvaha paraboly se zakládá hlavně na tom, že středoškolská matematika se zabývá zejména lineárními a kvadratickými funkcemi. A jelikož z nákresu i z důkazu můžeme odvodit, že na přímce (lineární funkci) body neleží, tak jsem zvolil proklad parabolou. Navíc bohužel Váš nápad s kružnicí není zcela šťastný, protože kružnice nemůže být funkcí.
David Š.
Ovšem děkuji za doplnění. Nechtěl jsem, aby to vyznělo, že není možné body proložit ničím jiným. Jenom je tento příklad označen jako ZŠ, tak jsem se snažil nepoužívat zbytečně příliš pokročilou matematiku. Mám totiž pocit, že nemá smysl příklady řešit, když to stejně nemá žák šanci v jeho ročníku pochopit.
MILAN K.
To se velmi mýlíte, samotná "horní" polovina nebo samotná "dolní" polovina kružnice funkcí je (liší se znaménkem). To se chce pořádně nejprve podívat, že bod B je spolu se středem na rovnoběžce s osou X, čili antibod B´ bude mít souřadnice [18,3].Takže se jedná o horní oblouk a k jednomu každému bodu x odpovídá právě jeden každý bod Y, jako u té Vaší paraboly. Já jsme ji jen zadal implicitně, (princip omezené důvěry). Explicitně ve smyslu funkce bude x = 8 + odmocnina (100 - (y+3)^2)
MILAN K.
Takže je konkávní na intervalu x=-2 , x = 18 a má všude spojité derivace, dokonce je výhodnější je dělat právě z implicitního vztahu, než derivovat odmocniny
MILAN K.
A navíc je zde tzv. "prostá" to znamená že pro každé dva různé argumenty nabývá dvě různé funkční hodnoty.
David Š.
Ano, to určitě máte pravdu. Je ale důležité specifikovat, že není možné brát celou kružnici, ale jen její část. Avšak myslím, že autora otázky již podrobnější diskuze nezajímá a nemá tak smysl to dál pitvat. :) Ale děkuji za zajímavou debatu - skutečně mě nenapadlo proložení jinými útvary než polynomy různých řádů :)
MILAN K.
tedy do poloviny intervalu (protože je symetrická podle rovnoběžky s Y), jenže nemlich to samé máte s parabolou výše, prostě obojí jsou kvadriky, jen ta Vaše je otevřená, protože to je "bývalá" elipsa, které utekl vrchol do nekonečna, to druhé je uzavřená, vlastně také "elipsa", které ale splynuly ohniska do středu elipsy, a tím se stala středem kružnice.
MILAN K.
Tak zde je to míněno jako funkce jedné proměnné, takže jen "horní" či jen "dolní", ale obecně i celá kružnice je funkcí, totiž, z = f(x,y) = 0, tak když se zadá implicitně, (to je ta rovnice kružnice) tak třetí souřadnice je = 0 a tím je celý graf celé kružnice (obě poloviny) a i to je funkce jako dvou proměnných . Tak nakonec a ta parabola se dá zapsat implicitně a 1. derivace implicitně je triviální.