Author's photo
Jaroslav K.
matematika

Podobnost trojúhelníků

Máme rozhodnout zda jsou trojúhelníky podobné:
△ABC; b = 64 mm, c = 44 mm,
a= 6 cm

△MNO; m = 11 mm,
n = 15 mm, o= 16 mm

Chtěl bych se zeptat, jak mám poznat, s kterými stranami mám počítat (které mám porovnávat). Popřípadě jak poznat, že je jeden z trojúhelníků nějak pootočený.

Moc děkuji za odpověď.

2 odpovědí
Přílohy:
Answer image
Tak jednoduše, mohou být leda tak natočené a posunuté , ale nesmí být převrácené pomocí třetího rozměru, pak by nebyly podobné, ale zrcadlově podobné ale to není podobnost v rovině, protože se jí dá docílit jen operacemi v rovině, posunutím a natočením. Zde jsou tedy opravdu podobné, kdy ve smyslu ABC (proti hodinám) a MNO také proti hodinám bude a = 60 odpovídat n = 15, b = 64 odpovídá o = 16 a c = 44 odpovídá m = 11, takže a,b,c proti hodinám detto n , o , m také proti hodinám , měřítkové číslo 4 : 1 (m->n->o) = (o->m->n) = (n->o->m) (musí se přetočit, ale ve stejném smyslu proti hodinám) odpovídá
(a->b->c)
Komentáře:
MILAN K.
Jinak, je nemožné tvrdit že jeden je otočený a druhý, to by musilo být striktně řečeno, který je "pevný" a to řečeno není. Takže oba jsou nějak natočené vzájemně, protože žádný není ten "primární", tak oba hrají stejnou roli a názvy stran jsou jen umělé "dohody" o názvu" a jediné, co se předpokládá je, že smysl značení musí být u obou stejný, tj, buď prográdně (dopředný směr) či retrográdně (zpětný směr) , kde tím dopředným je proti směru hodin. Ale v různých zemích to mají různě.