Funkcej

Určete f:y=-2^x (má to být -2 na xtou)
-urči, zda je klesající nebo rostoucí
-urči, zda je omezená, zdola nebo shora omezená
Děkuji

2 odpovědí
Funkce je klesající. Je omezená shora. Maximum je v bodě y = 0. V případě zobrazení funkce doporučuji tuto webovou stránku: http://um.mendelu.cz/maw-html/index.php?lang=cs&form=graf.
anežko, jak bude funkce vypadat uvidis, kdyz si udelas tabulku a za x budes davat ruzna kladna i zaporna cisla, klidne i nulu, a pak dopocitas dle toho vzorce vzdy cemu se rovna y, ziskas dvojice x a y (body) ktere muzes nakreslit do grafu kde vodorovna je x a svisla osa je y.
U funkci ktere nejsou uplne dle ucebnice, jako je treba e na xtou, nebo 2 na xtou, je dobre si predstavit tu ucebnicovou a pak si predstavit (nakreslit) co s tim udela to minus pred dvojkou. 2 na xtou bude funkce rostouci a cim vic bude x zaporne, tim vic se bude zezhora y hodnota blizit k nule, pro x=0 bude y rovno jedne, pro zaporna x bude ten rust hodne pozvolny a pomaly, a pak pro kladna to bude rust hodne rychle a cim dal tim rychleji, napr pro x=1 by y=2 na xtou bylo 2 na prvou tedy 2, ale uz treba pro x=4 bude y= 2 na 4tou = 16. Tak, mas ten graf 2 na xtou, a ted si predstav ze ten minus pred dvojkou da kazdemu tomu y opacne zaminko, hodnota bude stejna, akorat s opacnym znaminkem. Tak ten graf bude zrcadlove prevracen dle osy y. Funkce y= -2 na xtou bude klesajici, pro zaporna x bude pokles pomaly, pro x=0 se y=-1, a treba pro x=4 se y=-16. A je to. Je omezena zhora tim y=0, zdola neni omezena. Netvrdil bych ze ma maximum. A taky se na to nikdo neptal. Kdyz se jen blizi k nejake hodnote a nikdy ji nedosahne, pouzivaj se misto maximum a minimum pojmy suprémum a infinum. Vygoogli si definici tech pojmu pro zajimavost, ale to se bere bud na gymplech nebo az na VŠ, na obchodce či jiných SŠ můžeš tyto pojmy vypustit.