Author's photo
Lucinka S.
český jazyk

Druh věty vedlejší

Který druh věty vedlejší je „Jak ji potkám, řeknu jí to?“
Já jsem poměrně pevně přesvědčená, že to je příslovečná časová (řeknu jí to kdy? Jak ji potkám.)
Ale má senzační učitelka češtiny tvrdí, že je to podmínková. (řeknu jí to tak jakých podmínek? Jak ji potkám - je docela mimo, ne?)
Je tam teda někde nějaká podmínka😨
Děkuju za odpovědi.

7 odpovědí
Dobrý den.
Pravdu máte vy, je to věta příslovečná časová.
Podmínková věta by to byla tehdy, kdy by setkání určovalo, zda-li jí to řeknu. V tomto případě je však jasné, že jí to řeknu, a hraje se jen o čas.:-)
Do věty si můžeme doplnit slovo “hned”: “Hned jak ji potkám, řeknu jí to.” A tady už je ta časovost jasná.
Hezký den.
Dobrý den, každá věta vedlejší je taková, jaký větný člen nahrazuje ve větě hlavní. Tedy Řeknu jí to při setkání. - kdy?
- příslovečné určení času.
Komentáře:
Marcela R.
napadá mě ještě při setkání, při dobré vůli - předložka "při" bude podmínková, bude to nakonec asi opravdu vedlejší věta přísloveční podmínková
Zajimavy problem. me se zda, ze ji to reknu pokud dojde ke splni podminky, coz je to potkani. jinak bych ji to rici nemohl. takze to je veta podminkova. Ale i to reseni s vetou casovou se mi nezda spatne.
Jedná se VV časovou.

Proč?
Teorie: https://www.pravopisne.cz/2018/05/pravidla-vedlejsi-veta/
Příklad: Přijď za mnou ven, až se najíš. Jedná se taky o VV časovou. Jakmile je tam jakkýkoliv časový údaj, ať už přímo nebo nepřímo, jedná se o VV časovou.
avatar
Zrušený účet
Ano, jedná se naprosto jasně o vedlejší větu příslovečnou časovou.
Je v ní objektivně dán děj, ''hned jak ji potkám''.
Takže se na to rovnou ptáme ''kdy?''.
Jedná se o příslovečnou časovou, na tuto větu se zeptám “kdy”, tedy:

kdy jí to řeknu? jak jí potkám
avatar
Zrušený účet
To je úžasné, jak tady všichni diskutují o jakési ošklivé české větě v češtině. Toto dělají studenti, kteří se nechtějí učit anglicky, ale chtějí jenom prudit a dokáží prudit celé roky a nikdy nepřestanou a současně nikdy nic nebudou umět. Budou zkoumat český jazyk, paní učitelku i anglický jazyk. Já nerozumím větě "Jak ji potkám" - co je to JAK - co to je? k čemu to je dobré. Vaše paní učitelka je zřejmě hodně hodný člověk, že s vámi vůbec rozebírá takové hlouposti. Já bych Vám zatopil. S tím byste si na mě vůbec nepřišli, protože nemíním nikomu nic na přání překládat a navíc hotové nesmysly. Hned bych si vás vyzkoušel z toho, co máte umět a pokud to jsou zrovna podmínkové věty, tak z těch, abych vám jasně ukázal co máte umět, co je důležité a abyste si uvědomila, že máte přestat prudit.